Добірка журналістських матеріалів: висвітлення кримінальних проблем в засобах масової інформації
15

ІІ Інформаційний продукт

Вкрадений грудень

У житті багато людей зустрічаються з криміналом. Не обовязково як безпосередні учасники, можливо як потерпілі чи свідки. Нерідко можна виявити факт крадіжки, який залишає прикрість і неприємні наслідки, може поставити у незручну фінансову ситуацію.

Психологи та пересічні громадяни часто намагаються знайти відповідь на запитання: «Чому люди крадуть?», «Навіщо їм це?». Постраждалий юрист Ігор Шевчук (його обікрали невідомі) не розуміє, який сенс у такому способі отримання матеріальних цінностей. «Гроші приносять задоволення лише тоді, коли вони отриманні за чесну та сумлінну працю. Любов та щастя полягають у процесі заробляння грошей. Самі гроші це лише винагорода за процес, це винагорода за вашу працю, яка приносить вам задоволення».

 Чоловік зазначає, що у своєму життя тричі знаходив мобільні телефони. Жодного не залишив собі, хоча деякі з апаратів були кращі, ніж його власний. Ігор знаходив власника та повертав, адже розумів, що така річ не принесе задоволення лише з тих причин, що отримав її просто так, а не приклав належних зусиль та не спромігся заробити на неї кошти власноруч.

Що ж таке крадіжка? Це злочин, що полягає у таємному викраденні чужого майна, при цьому винна особа вважає, що робить це непомітно для потерпілого чи інших осіб.

Згідно з Кримінальним кодексом України крадіжка є злочином проти власності і це питання регулюється ст. 185. Відповідальність за дрібне викрадення чужого майна (дрібна крадіжка) передбачається ст. 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Але інколи найбільше вражає не сам факт крадіжки, а незрозумілі мотиви та склад злочину. Інколи правоохоронні органи повідомляють, що за предмети низької матеріальної вартості