Добірка журналістських матеріалів: висвітлення кримінальних проблем в засобах масової інформації
9

ам опублікувати про свій злочин» [16].

Суди в Канаді мають велику довіру, вони не бояться бути відкритими та публічними. А в тих випадках, коли в судах проводять службові перевірки, їх результати публікують у пресі.

Цікаво також, що журналісти мають доступ до інформації про судові рішення до виголошення їх у визначеному законом порядку, що допомагає ЗМІ підготуватися до коментарів. Перед оголошенням судового рішення суддями журналісти, перебуваючи у спеціально відведеній кімнаті, знайомляться з вердиктом суду, проте коментувати його до офіційного його оголошення не мають права. Після оголошення судом рішення журналісти, виходячи з кімнати, коментують його через відеофіксацію або в інший спосіб.

Отже, доступ представників ЗМІ до правосуддя в Канаді відкритіший порівняно навіть із високорозвиненою державою США, де, на думку фахівців, система правосуддя найкраща в світі. Роль журналістів серед вищих органів влади Канади в системі судочинства оцінюється дуже високо. Так, Верховний суд Канади підкреслює високу роль журналістів у судовій системі, де на високому рівні передбачено всі належні інструменти для оперативної роботи журналіста.

1.2. Висвітлення кримінальних проблем на шпальтах газети «Сумщина»

Обласна громадсько-політична газета «Сумщина». Періодичність виходу – один раз на тиждень (в середу).

Було проаналізовано 27 випусків газет (період – півроку), починаючи з №17 за 1 травня 2013 рік до №43 за 30 жовтня 2013 рік включно.