Бухгалтерський облік і аналіз основних засобів
103

Визначена питома вага кожної групи основних засобів в загальній структурі. За своїм економічним змістом основні засоби лісгоспу однорідні, але поряд з цим, вони різні за виробничо-технічним призначенням. Серед основних виробничих засобів у лісгоспі виділено активну і пасивну частини, де дана їм характеристика. З проведено аналізу використання основних засобів на підприємстві, де  розглянуто структуру основних фондів підприємства за 2008-2010 роки встановлено, що підприємство в 2010 році досягло оптимального співвідношення між активною та пасивною частинами.

Формування складу і структури основних засобів в цілому на підприємстві має сприяти зростанню загальної ефективності діяльності господарства, поглибленню його виробничої спеціалізації. Так як для ДП «Поліський лісгосп» важливе значення має оцінка технічного стану основних засобів, то охарактеризовано стан зносу виробничих фондів підприємства. Основні засоби на підприємстві хоч і мають менше 50% зносу, але керівництву уже потрібно задуматись над тим як провести  оновлення машин та лісопильного обладнання.

Охарактеризовано стан основних засобів підприємства за допомогою наступних показників: за залишковою та первісною вартістю, зносом як на початок так і кінець періоду. Обчислено ступінь спрацювання який зріс з 40,79% до 45,07%,  а ступінь придатності основних засобів залишається ще високим - 54,93%.

Охарактеризовано процес відтворення основних засобів на ДП «Поліський лісгосп», так як період відтворення конкретного елементу основних засобів визначається часом, протягом якого засіб праці віджив свій вік і підлягає заміні іншими екземплярами того самого роду. Він свідчить що на підприємстві відбулося просте відтворення основних засобів. Як наслідок, вартість основних засобів підприємства протягом цих років зросла.