Бухгалтерський облік і аналіз основних засобів
29

- службовці – технічні спеціалісти (машиністи, оператори, кур’єри, ліфтери, та інші), які виконують допоміжні роботи в керівницькому процесі.

 

1.3 Нормативне забезпечення організації обліку основних засобів

 

 

Правові норми регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в Україні визначені в Законі України від 16.07.1999р. № 996 – ХІV «Про бухгалтерський облік, фінансову звітність в Україні»[37,с.1].Він визначає правові принципи регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності та поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництво іноземних суб`єктів господарської діяльності, які зобов`язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність відповідно до чинного законодавства [37,с.2].

В Україні суб’єктами нормативного регулювання обліку є Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів України, Держкомстатистики, Державна податкова служба, Національний банк та інші державні органи. Нормативними документами регламентуються як об’єкти обліку, так і схема кореспонденції рахунків.

Стаття 8 даного Закону визначає, що бухгалтерський облік на підприємстві ведеться з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку несе керівник підприємства відповідно до законодавства. Керівник підприємства зобов`язаний створити необхідні умови для належного ведення бухгалтерського обліку.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації, визначає облікову політику, затверджує правила документообігу і технологію обробки облікової інформації.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну України № 92 від 27.02.2000р. визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, а також