Бухгалтерський облік і аналіз основних засобів
87

-  АРМБ по зведеному обліку та складання звітності по задачам: нарахування амортизаційних відрахувань по кодам виробничих затрат та зносу основних засобів.

 

Висновки до розділу 2

 

 

Основними напрямки діяльності ДП «Поліський лісгосп» є ведення лісового господарства, проведення заходів з відновлення лісів, підвищення їх продуктивності та охорона лісів і захисних лісонасаджень від незаконних порубів. Результати проведеного дослідження сучасного стану обліку основних засобів на ДП «Поліський лісгосп» дозволили зробити ряд висновків:

1.Наведено асортимент продукції що виробляється лісгоспом, а також проектна потужність підприємства, яка значна більша ніж та яка виробляється підприємством. Пов’язано це з тим, що в зв’язку з світовою фінансовою кризою багато нерезидентів відмовились від заключних контрактів на поставку лісопродукції, так як не можуть за неї своєчасно оплатити.

2.Проведений аналіз основних економічних показників діяльності ДП «Поліський лісгосп» за 2008-2010 роки засвідчив, що підприємство збільшило собівартість реалізованої продукції, зменшилась середньооблікова чисельність працівників, а також зменшився валовий прибуток. Державний бюджет недоотримав значної суми податку на прибуток.

3.До важливих проблем бухгалтерського обліку на підприємстві належить порядок визначення первісної  оцінки основних засобів та його удосконалення.   

Переваги обліку основних засобів за первісною вартістю не викликають сумніву, однак методи оцінки за цим критерієм повністю виключають можливість впливу інфляції та інших ринкових змін на формування ціни. Тому особливо важливе значення  має оцінка на поточний момент, оскільки вона передбачає визначення вартості майна на момент прийняття управлінських рішень і дає змогу провести зіставлення вартості об’єктів, що відображені в обліку. Майбутня оцінка має значення для розробки прогнозних розрахунків, визначення можливого прибутку та ефективності діяльності підприємства, а також відображення фактичного фінансового стану в звітності підприємства.