Бухгалтерський облік і аналіз основних засобів
107

4.2 Особливості охорони праці та ДП «Поліський лісгосп»

 

 

 

Функціонування підприємства в умовах ринкових відносин означає, що нещасні випадки і захворювання на виробництві призводять до суттєвих економічних втрат не тільки держави, а й ДП «Поліський лісгосп», вони впливають на рентабельність і конкурентоспроможність підприємства, на прибутки трудового колективу.

Забезпечення здорових, безпечних і високопродуктивних умов праці є важливим фактором існування підприємства в умовах ринкової конкуренції. Керівник лісгоспу створює безпечні умови праці, забезпечує сприятливий морально-психологічний клімат у трудовому колективі, що сприяє підвищенню продуктивності праці і поліпшенню якості продукції та послуг.

До основних функцій управління охороною праці належать: прогнозування і планування робіт, їх фінансування; організація та координація робіт; облік показників стану умов і безпеки праці; аналіз та оцінка стану умов і безпеки праці; контроль за функціонуванням СУОП; стимулювання діяльності з охорони праці.

Створення і забезпечення належного функціонування системи управління охороною праці ДП «Поліський лісгосп» є запорукою забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов, дотримання вимог техніки безпеки, пожежної безпеки та трудового законодавства, що є передумовою успішної діяльності підприємства.

Згідно з законодавством України про охорону праці, служба охорони праці створена в лісгоспі для організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям під час роботи. А безпосереднє управління охороною праці (планування заходів з охорони праці, їх впровадження, контроль за дотриманням, проведення відповідних інструктажів) здійснюють посадові особи в межах своїх повноважень.