Бухгалтерський облік і аналіз основних засобів
99

3.3 Шляхи та резерви підвищення ефективності  використання основних засобів на підприємстві

 

Одним з найбільш важливих завдань розвитку підприємства  є забезпечення виробництва насамперед за рахунок підвищення його ефективності і більш повного використання внутрішньогосподарських резервів. Для цього ДП «Поліський лісгосп» необхідно раціональніше використовувати основні фонди і виробничі потужності.

Збільшення обсягів виробництва лісо продукції  на підприємстві можна  досягти  за рахунок:

1) запровадження в дію основних фондів і виробничих потужностей;

2) поліпшення використання діючих основних фондів і виробничих потужностей.

Приріст основних фондів і виробничих потужностей підприємство може  досягнути  завдяки новому будівництву цехів, а також реконструкції і розширенню діючих лісництв.

Реконструкція і розширення діючих лісництв та цехів переробки лісопродукції, будучи джерелом збільшення основних фондів і виробничих потужностей підприємства, одночасно дозволить  краще використовувати наявний у підприємства виробничий апарат.

Одним із найважливіших факторів збільшення обсягів виробництва лісопродукції на ДП «Поліський лісгосп»,  здобуття ним конкурентоспроможної позиції на ринку є забезпеченість його основними засобами в необхідній кількості та асортименті, а також повніше й ефективніше їх використання. Забезпеченість підприємства основними засобами, їх технологічний стан та рівень ефективності використання безпосередньо впливає на загальний фінансовий стан, конкурентноздатність лісопродукції, обсяги виробництва продукції, а також на показники її якості, сортності, асортиментності.