Бухгалтерський облік і аналіз основних засобів
3

ВСТУП

 

 

 

Актуальність дослідження. Економічні перетворення, які здійснюються в Україні протягом останніх років спрямовані на реформування господарського механізму адекватного ринковій економіці. Особливе місце в цьому займає організація обліку і аналізу  основних засобів. Крім того, окремі аспекти їх обліку  і аналізу за національними стандартами безпосередньо на підприємствах галузі недостатньо висвітлені в економічній літературі. Отже, дослідження обліку і аналізу основних засобів на окремо взятому підприємстві є актуальним.

Виробничо-господарська діяльність підприємства забезпечується за рахунок використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Основні засоби є невід’ємними складовими матеріальних ресурсів, це найважливіша частина національного багатства, як підприємства в цілому, так і країни. Матеріальною основою виробничого процесу виступають насамперед засоби праці, які характеризують технічний і економічний рівень розвитку суспільства, а їх сукупність набуває економічної форми основних засобів.

Основні засоби створюють необхідні умови для науково-технічного прогресу, як фактора розвитку народного господарства і соціального розвитку суспільства. Збільшення обсягу виробничих основних засобів, удосконалення їх якісного складу виступають передумовою поліпшення умов праці, підвищення її продуктивності.

Першочергові питання, які характеризують порядок організації обліку та аналізу основних засобів детально розглядались багатьма економістами, і це відтворено ними у статтях, навчально-методичній літературі. Значний внесок у розвиток теорії та практики обліку основних засобів є монографії: С.В. Бардаша «Інвентаризація: теорія, практика, комп’ютеризація» [2,с.215], А.Г. Загороднього, Н.Є. Селюченко «Планування та організація основних засобів на засадах лізингу»