Бухгалтерський облік і аналіз основних засобів
59

2.2 Первинний та зведений облік основних засобів

 на підприємстві

 

 

Усі операції, пов'язані з рухом основних засобів, оформляються первинними документами, які забезпечу­ють правильність і своєчасність їх обліку.

Рух основних засобів, пов’язаний із здійсненням господарських операцій з надходження, внутрішнього переміщення та вибуття основних засобів, оформлюють за допомогою типових форм первинної облікової документації, затверджених Наказом Мінстату України від 26.12.95 р. № 352[55,c.7].

На підприємство основні засоби надходять у резуль­таті капітальних вкладень, придбання за плату в інших підприємств і осіб, отримання від інших підприємств або осіб безоплатно, внесення засновниками в рахунок їхніх внесків до статутного фонду підприємства, оприбутку­вання надлишків основних засобів, виявлених під час ін­вентаризації, а також внутрішнього переміщення.

Основні засоби вибувають із підприємства внаслідок часткової чи повної ліквідації, безоплатної передачі їх іншим підприємствам або особам, реалізації, а також нестачі, виявленої під час інвентаризації.

Приймання основних засобів в експлуатацію здій­снює комісія, яка призначається наказом директора лісгоспу. На під­приємстві створена постійно діюча комісія, до складу якої входить головний механік, спеціаліст з будівниц­тва, інженер з техніки безпеки, бухгалтер, комірник, якому здають під відповідальність об'єкт основних за­собів.

Облік і документ-поняття нероздільні. Документ, написаний від руки, сьогодні вже рідко зустрічається, але навіть в електронному вигляді багато документів зберігають паперову сутність. Електронний документообіг і без паперовий облік для більшості українських бухгалтерів майже недосяжна мрія. Традиційно вважається, що якщо немає документа – немає обліку. Такими є вимоги законодавства, про що свідчить ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»[