Бухгалтерський облік і аналіз основних засобів
47

Діюча практика сьогодення показує, що від категорії “основні фонди” доцільно відмовитися взагалі. Вказана пропозиція направлена на те, щоб система важливих економічних показників, які характеризують наявність та використання основних засобів, повинна називатись так, щоб вона відображала їхню економічну сутність.

2.Здійснено аналіз законодавчих і нормативних актів України, який показав, що відносно категорії «основні засоби» немає достатньо чіткого і детального визначення. Мало того, в нормативно-правових документах з питань обліку немає однозначного тлумачення цього терміну. Крім того, їхня економічна сутність трактується в них по-різному, що значно ускладнює процес визначення основних засобів і розділяє процедуру віднесення об'єктів до складу основних засобів з метою визначення господарюючим суб'єктом норм бухгалтерського та податкового законодавства.

3.В роботі розглянуто теоретичні основи організації обліку основних засобів. Дано пояснення, чому і використовується не традиційно прийняте визначення «основні засоби», а трохи інше «основні засоби праці». Проаналізовано, що розуміється  під об'єктом основних засобів праці в контексті П(С)БО, і вказано на протиріччя з МСБО, на основі яких  розроблялися національні стандарти бухгалтерського обліку. Відповідно до цих вимог МСБО, наприклад, якщо предмети основного засобу мають різні терміни експлуатації, то вони мають враховуватися окремо як окремі активи (самостійні облікові одиниці). Це підхід, що принципово відрізняється від П(С)БО. Крім цього зазначено неузгодженість вимог П(С)БО і МСБО  з амортизації головних (основних) запасних частин  і допоміжного  обладнання.

4.Особливу увагу було приділено на принципові відмінності, які виникають у процесі придбання  об'єктів основних засобів, від придбання інших активів. В процесі критичного аналізу нормативно-правових документів, що характеризують процес визнання і придбання основних засобів праці, було визначено, що існує недостатньо чітке визначення порядку обліку та розподілу витрат при здійсненні одночасного будівництва кількох об'єктів основних засобів праці або при будівництві об'єкта, що містить у собі досить велику кількість окремих об'єктів основних