Бухгалтерський облік і аналіз основних засобів
7

Основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або поставки товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік) [77, с. 2].

До основних виробничих фондів належать фонди, які беруть участь у процесі виробництва. А основні фонди невиробничого призначення не беруть участі в процесі виробництва, але забезпечують нормальні умови його здійснення, задовольняючи побутові та культурно побутові потреби працівників.

Вкладення в майно тривалого користування становлять значну, а в багатьох випадках переважну частину інвестицій. Хоча основні засоби належать до найменш ліквідної частини активів, питання їхньої реалізації є істотними для фінансового маневрування підприємств.

Головними завданнями обліку основних засобів є:

- правильне і своєчасне відображення надходження, вибуття й переміщення основних засобів;

- контроль за їхньою наявністю та збереженням у місцях експлуатації;

- своєчасне й точне обчислення зношення (аморти­зації) основних засобів і правильне відображення його в обліку;

- визначення витрат на ремонт, а також контроль за раціональним використанням коштів, виділених з цією метою;

- виявлення об'єктів, які не використовуються;

- контроль за ефективністю використання, пошуки резервів підвищення ефективності роботи машин, облад­нання та ін.;

- оперативне забезпечення керівництва підприємс­тва необхідною інформацією про стан основних засобів через автоматизацію обліково-обчислювальних робіт на базі сучасних засобів обчислювальної техніки.