Облік, аналіз та аудит розрахунків по заробітній платі працівників підприємства
101

T = K2 / Q.                                                                                         (3.7)

Т = 29,50 / 13,72 = 2,2 роки.

7. Коефіцієнт економічної ефективності заходів за формулою:

Е еф. = Q / К2.                                                                                    (3.8)

Ееф. = 13,72 /2 9,50 = 0,47.

Економічна ефективність становить 0,47 тис. грн. на кожну гривню витрат.

Далі проводиться аналіз ефективності використання коштів на оплату праці підприємства.

 

3.3 Аналіз ефективності використання коштів на оплату праці

 

Аналіз використання трудових ресурсів на підприємстві, рівня продуктивності праці необхідно розглянемо в тісному зв’язку із оплатою праці. Із ростом продуктивності праці створюються реальні можливості для підвищення рівня його оплати. При цьому кошти на оплату праці потрібно використовувати таким чином, щоб темпи росту продуктивності праці випереджали темпи росту його оплати. Тільки при таких умовах створюються можливості для  підвищення темпів розширеного відтворення.

У зв’язку з цим аналіз використання засобів на оплату праці на ДП «Поліський лісгосп»  має велике значення. В процесі його підприємство здійснює систематичний контроль за використанням фонду заробітної плати (оплати праці), виявляти можливості економії коштів за рахунок росту продуктивності праці та зниження трудомісткості продукції [92, с. 224].

Таким чином, розмір середньої заробітної плати робітника безпосередньо залежить від використання ним робочого часу, досягнутого рівня продуктивності праці і виробітку. Рівень оплати праці (грошова оплата одного дня) залежить також від загальних результатів господарської діяльності : чим вища продуктивність праці, тим вищий рівень оплати праці робітників. У свою чергу, підвищення матеріальної заінтересованості працюючих сприяє зростанню трудової активності,