Облік, аналіз та аудит розрахунків по заробітній платі працівників підприємства
91

 

Динаміку операційних витрат відобразимо на рис. 3.2.

Рис. 3.2 Динаміка елементів операційних витрат (тис.грн.) [68, c. 45]

Отже, провівши аналіз можна зробити висновок, що питома вага витрат на оплату праці у складі елементів операційних витрат на ДП «Поліський лісгосп» у 2012 році порівняно з 2011 роком не зменшилась, але порівняно з 2009 роком збільшилась на 0,3% або на 116 тис грн. та 4517 тис.грн. відповідно.

 

 

3.2 Аналіз стану та економічне обґрунтування заходів із забезпечення охорони праці на підприємстві

 

На сьогоднішній день Україна стоїть на порозі реформ, як суспільно - політичних, так і соціально - економічних. Та ці реформи треба  поєднувати із докорінними змінами у сфері праці. Безпечні умови праці  на виробництві стоять поруч з такими суспільними потребами людини як житло, одяг, харчування, потреб у лікуванні та у чистому не забрудненому екологічному середовищі.

Саме тому важливу роль у суспільному житті відіграє охорона праці.

Одними із основних принципів державної політики в галузі охорони праці, відповідно до Закону України «Про охорону праці», є пріоритет життя і здоров'я працівників щодо результатів виробничої діяльності підприємства; підвищення рівня промислової безпеки шляхом забезпечення суцільного технічного контролю за станом виробництв, технологій та продукції; обов'язковий соціальний захист працівників, повне відшкодування збитків особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; встановлення єдиних вимог з охорони праці для всіх підприємств та суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності та видів діяльності. Встановлена повна відповідальність роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці.