Облік, аналіз та аудит розрахунків по заробітній платі працівників підприємства
125

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

 

 

Становлення і розвиток в Україні ринкової інфраструктури докорінно змінюють економічне, інформаційне і правове середовище функціонування підприємств, сутність їхньої діяльності. В останні роки в практиці українського бухгалтерського обліку відбуваються досить серйозні зміни, пов'язані з перебудовою всієї національної облікової системи і приведенням її до вимог міжнародних стандартів обліку.

Метою даної дипломної роботи було детальне розкриття та вивчення теми, яка стосується обліково-аналітичного процесу розрахунків підприємства з оплати праці та удосконалення його при автоматизованій системі.

З проведеного дослідження в дипломній роботі можна зробити такі висновки.

Облік, аналіз і аудит розрахунків з оплати праці є надзвичайно важливою ланкою в діяльності підприємства. Складність управління витратами на оплату праці полягає в тому, що вони здатні як збільшувати, так і зменшувати прибуток підприємства.

Витрати на оплату праці відіграють вирішальну роль в мотивації персоналу. Чим сильнішою буде мотивація персоналу, тим кращі фінансові результати матиме підприємство. З іншої сторони, витрати на оплату праці знижуватимуть прибуток підприємства як і будь-які інші витрати. Необхідно знайти «золоту середину», коли б витрати на оплату праці були б мінімальними, але такими, що забезпечують достатню мотивацію працівників. Саме тому важливу роль в управлінні підприємством відіграє облік розрахунків підприємства з оплати праці.

Дипломна робота складається з трьох розділів. В першому розділі було розглянуто теоретичні аспекти обліково-аналітичного процесу розрахунків підприємства з оплати праці. Був розкритий економічний зміст оплати праці. Заробітну плату як економічну категорію відносять до числа найскладніших. У науковій економічній літературі можна зустріти понад два десятки визначень заробітної плати. Найпоширенішими є визначення заробітної плати, як частки суспільного продукту (національного доходу), що розподіляється за працею між окремими працівниками.