Облік, аналіз та аудит розрахунків по заробітній платі працівників підприємства
105

«заборгованість по заробітній платі» і «відрахування на соціальне страхування».

Перевірка починається з установлення відповідності показників аналітичного обліку по оплаті праці даним синтетичного обліку по рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» у Головній книзі і бухгалтерському балансі на ту саму дату. При цьому перевіряється відповідність аналітичного обліку по заробітній платі синтетичному по рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам». Порівнювати залишок, що відбивається в балансі по рахунку на 1-і числа місяця, з даними розрахунково-платіжної відомості, а сума заборгованості звіряється з сумами платіжних відомостей, по яких заробітна плата виплачена працівникам. Також звіряється сальдо по рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» на перше число місяця в Головній книзі і балансі підприємства з підсумковими сумами (сумами до видачі) розрахунково-платіжних відомостей.

При виявленні розбіжностей між даними аналітичного і синтетичного обліку варто установити їхньої причини. Основними причинами розбіжностей можуть бути перекручування даних у результаті зловживань; неповний облік виданих авансів; повторне списання грошових документів з віднесенням виплат по них у дебет рахунка 66; зменшення дебіторської заборгованості чи збільшення кредиторської заборгованості при переносі сальдо з однієї розрахункової відомості в іншу; занедбаність обліку по рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» [44, c.154].

Потім вивчаються достовірність первинних документів, порядок і послідовність їх заповнення. Особлива увага звертається на перевірку табелів обліку робочого часу і графіків роботи.

Наряди на зарплату перевіряються, щоб встановити наявність на них підписів посадових осіб, відповідальних за облік виконаних робіт, правильність використання норм і розцінок. При перевірці табелів-розрахунків і нарядів необхідно вияснити, чи немає випадків включення в них видуманих прізвищ робітників. Тому необхідно переглянути наряди по датах їх видачі. Співставити прізвища робітників в нарядах і табелях-розрахунках з даними обліку особового складу у відділу кадрів.