Облік, аналіз та аудит розрахунків по заробітній платі працівників підприємства
53

Видача грошей з каси, не підтверджена розпискою одержувача у видатковому документі, залишку готівки в касі не приймається. Ця сума вважається нестачею і стягується з касира.

Готівка, не виправлена прибутковими касовими ордерами, вважається надлишком каси і зараховується в доход підприємства.

Постанова Кабінету Міністрів України №571 від 27.04.98р. «Про обчислення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності» визначає порядок нарахування цієї допомоги з урахуванням загального трудового стажу працівника, методику нарахування,як враховуються гарантії та пільги при цьому [52, c. 8].

Визначення трудового стажу регулюється Правилами обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги у разі тимчасової непрацездатності, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.98 р. №1658 [55, c. 7].

Тривалість загального трудового стажу визначається згідно з записами у трудовій книжці. У разі відсутності трудової книжки до уваги беруться довідки, військовий квиток, витяги з наказів та інші документи, що містять дані про місце і час роботи.

До загального трудового стажу зараховується стаж роботи на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності та виду діяльності, протягом якого працівник підлягав обов'язковому соціальному страхуванню.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.03.1997 р. № 278 «Про затвердження Списку сезонних робіт і сезонних галузей» затвердила список сезонних робіт і сезонних галузей для лісового промисловості і лісового господарства, для торф’яної промисловості, сільського господарства, переробних галузей промисловості, санаторно-курортних закладів і закладів відпочинку та транспортно-дорожного комплексу [51, c.6].