Облік, аналіз та аудит розрахунків по заробітній платі працівників підприємства
55

-       це основна частина його трудового доходу, який він отримує в результаті реалізації здатності до праці і який має забезпечити об`єктивно необхідне відтворення робочої сили;

-       це елемент витрат виробництва, і водночас головний чинник забезпечення матеріальної зацікавленості працівників у досягненні високих кінцевих результатів праці.

Розглянуто системи, форми та види оплати праці на підприємстві. Система відрядної форми оплати праці є: пряма відрядна, відрядно-преміальна, відрядно-прогресивна, непряма-відрядна, акордна, колективно відрядна, а почасової – пряма почасова, почасова-преміальна, колективна почасова.

Форми і системи заробітної плати – це механізм встановлення розміру заробітку в залежності від кількості та якості праці і її результатів. Обираючи певну форму заробітної плати і конкурентну систему формування заробітку, роботодавець управляє інтенсивність та якість праці конкурентних працівників.

Розглянуто основні нормативно-законодавчі акти що регулюють питання заробітної плати. Це є Конституція України, на якій базується все законодавство, у тому числі і законодавство про працю; Податковий кодекс України, Закони України, постанови Верховної Ради та уряду; накази міністерств та відомств та інше.