Облік, аналіз та аудит розрахунків по заробітній платі працівників підприємства
81

субрахунку 66 2 «Розрахунки з депонентами», Кредит рахунку 301 «Каса в національній валюті».

Деяку особливість має облік заробітної плати працівників за відпустку. Чергові відпустки працівникам надаються протягом року нерівномірно. Щоб забезпечити рівномірне протягом року віднесення на собівартість продукції сум на оплату відпусток, підприємство проводить резервування цих витрат у розмірі планового відсотка від фактично нарахованої основної заробітної плати. При цьому резерв створюється не тільки на заробітну плату за час відпусток, але й на майбутні відрахування з її до ЄСВ. Заробітна плата за відпустки в частині, що відповідає виплаті преміальних винагород з фонду матеріального заохочення, не резервується.

На суму резерву на оплату майбутніх відпусток дебетуються рахунки, на які віднесена основна заробітна плата та кредитуються з рахунком 471 «Забезпечення виплат відпусток». Протягом звітного року ці суми списуються на виробничі рахунки.

По дебету рахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою» відображаються суми, утримані з усіх видів оплати праці, і виплата заробітної плати. Залишок по кредиту рахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою».

Нарахування заробітної плати на підприємстві проводиться ручним способом без використання комп’ютерної техніки. Тому при ручному способі обробки документів бухгалтера лісництв вносять дані по нарахованій заробітній платі у розрахункові відомості або розрахунково-платіжні відомості.

Розрахункові відомості по заробітній платі працюючих за місяць складаються із розділів «Нарахування заробітної плати», «Відраховано, передано, внесено, виплачено», «Належить на 1 число сума до виплати».

Розрахунково-платіжні відомості виконують подвійну функцію: по-перше, за їх допомогою виконуються розрахунки з працюючими, по-друге, вони є формою аналітичного обліку рахунка 661 «Розрахунки за