Екологічний моніторинг водних об’єктів
103

Облік передбачає визначення числа робочих місць та їх класифікацію. Обліковуються всі робочі місця, забезпечені і незабезпечені робочою силою, не обліковується обладнання загального користування ( маточні верстати, переносне обладнання і т. Ін.).

Власне атестація полягає в комплексній оцінці робочого місця за трьома рівнями: техніко-технологічному, організаційно-економічному, умов праці та техніки безпеки, характеристики за якими заносять у “Паспорт робочого місця”. За результатами атестації робоче місце може бути атестоване, чи визнане таким, що підлягає раціоналізації, обож ліквідації. Це визначає комісія у акті атестації, в якому вказується можливі заходи з раціоналізації робочого місця.

Раціоналізація полягає у впровадженні заходів, спрямованих на вдосконалення робочих місць і поліпшення умов праці на них. Після раціоналізації робоче місце підлягає повторній атестації.

Планування - це розрахунок оптимальної чисельності і структури робочих місць з урахуванням трудових ресурсів і росту продуктивності праці.

Атестація робочих місць за умовами праці (надалі – атестація) проводиться згідно з “Порядком атестації робочих місць за умовами праці“ та “методичними рекомендаціями щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці”, затвердженими Мінпраці і МОЗ України.

Атестація проводиться на підприємствах і організаціях, де технологічні процеси, обладнання, сировина і матеріали є потенційними джерелами шкідливих та небезпечних виробничих факторів. Основна її мета – регулювання відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками у галузі реалізації прав на здорові і безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Атестація проводиться не раніше двох разів за п’ять років атестаційною комісією, склад якої визначається наказом по підприємству (організації). Відомості про результати атестації до “Карти умов праці”.