Екологічний моніторинг водних об’єктів
3

РЕФЕРАТ

 

 

Об’єкт дослідження: моніторинг водних об’єктів у межах діяльності ДП “ІГЗДК”.

Мета роботи: на основі аналізу стану забруднення гідросфери розробити комплексні заходи по поліпшенню екологічного стану гідросфери ДП “ІГЗДК”.

У даному дипломному проекті була розглянута проблема забруднення гідросфери. Вода є одним з найважливіших i найнеобхіднішим компонентів навколишнього природного середовища. Людська діяльність неминуче призводить до змін всієї гідросфери на Землі. З кожним історичним періодом їх масштаби невпинно зростають, набуваючи глобального характеру.

Проаналізувавши основні види та джерела утворення забруднюючих речовин, які викидаються у результаті людської діяльності можемо сказати, що основними забруднювачами води є оксиди сірки, азоту, вуглецю, різні частки важких металів, та інші шкідливі речовини. Було також розглянуто вплив забруднювачів на навколишнє середовище і здоров'я людини.

У рамках цієї роботи були також розглянуті основні заходи по боротьбі із забрудненням гідросфери та атмосфери: методи очищення за допомогою різного технологічного устаткування, хімічні методи очищення, фізичні та біологічні методи, впровадження безвідходних та маловідходних виробництв, а також різні економічні і адміністративні механізми.

На даному підприємстві було запропоновано фільтр для очищення води в різних стадіях її забруднення; здійснювати постійний моніторинг водного стану на підприємстві.