Екологічний моніторинг водних об’єктів
23

Значний вплив на хімічний склад ґрунтів впливає сучасне сільське господарство, що широко використовує добрива й різні хімічні речовини для боротьби зі шкідниками, бур'янами й хворобами рослин. У цей час кількість речовин, що втягуються в круговорот у процесі сільськогосподарської діяльності, приблизно таке ж, що й у процесі промислового виробництва. При цьому з кожним роком виробництво й застосування добрив і ядохімікатів у сільському господарстві зростає. Недотепне й безконтрольне використання їх приводить до порушення круговороту речовин у біосфері.

Через збільшення масштабів антропогенного впливу (господарської діяльності людини), особливо в останнє сторіччя, порушується рівновага в біосфері, що може привести до необоротних процесів і порушити питання про можливість життя на планеті. Це пов'язане з розвитком промисловості, енергетики, транспорту, сільського господарства й інших видів діяльності людини без обліку можливостей біосфери Землі. Уже зараз перед людством стали серйозні екологічні проблеми, що вимагають негайного рішення.

 

1.1.2. Суть і основні характеристики забруднення навколишнього середовища

 

Людство перетинає невідомий рубіж третього тисячоліття, що обіцяє стати визначною віхою в його існуванні та розвитку. Не уникнути соціальних, моральних, економічних, екологічних і естетичних змін. Гострота проблем, які неможливо розв’язати колишніми методами, вимагає глибокої перебудови в свідомості та світосприйнятті, причому як в індивідуальних так і в суспільних поглядах. Це стосується всіх сторін нашого життя, і в першу чергу – системи “екологія – економіка”.

З огляду на це підприємства повинні розвивати абсолютно новий, “космополітичний”, спосіб мислення. У майбутньому не повинно траплятися так, щоб за допомогою недосконалого законодавства щодо охорони навколишнього природного середовища або кількох природоохоронних заходів підприємства могли приховати шкоду, заподіяну ними природі. Саме пошук нових шляхів до вирішення проблем екологічного характеру примушує звернутися до розробки систем екологічного моніторингу.