Екологічний моніторинг водних об’єктів
33

Потрібно пам’ятати, що навколишнє середовище – це загальнонаціональне багатство, до нього потрібно відноситись бережливо. Актуальні екологічні задачі, від вирішення яких залежить благополуччя та існування людства, не стали поки-що відомі широкій громадськості. Всі ці проблеми носять глобальний характер внаслідок дії різноманітних взаємодій, виникаючих в біосфері. Незнання підприємствами сучасних законів екології призводить до того, що вони не в змозі передбачити негативних екологічних наслідків від своєї діяльності. Сьогодні ведеться мова про відновлення порушених земель. Але якщо б корисні копалини видобувались з врахуванням законів природи, то, мабуть, в цьому не було б потреби .

 

1.3.1. Нормативно-правова база регулювання екологічних проблем

 

Основним нормативно-правовим актом, яким повинні керуватись та дотримуватись всі господарюючі суб’єкти (як і виробничої так і не виробничої сфери), є Закон України „Про охорону навколишнього природного середовища”.

Згідно статті 1, завданням законодавства про охорону навколишнього природного середовища є:

  •                        регулювання відносин у галузі охорони;
  •                        використання та відтворення природних ресурсів;
  •                        забезпечення екологічної безпеки;
  •                        запобігання та ліквідація негативного впливу господарської й іншої діяльності на навколишнє природне середовище;
  •                        збереження природних ресурсів, генетичного фонду живої природи, ландшафтів та інших природних елементів та комплексів, унікальних територій та об’єктів, пов’язаних з історико-культурною спадщиною.