Екологічний моніторинг водних об’єктів
93

Перехід підприємств в умови ринкових відносин означатиме, що нещасні випадки і захворювання на виробництві викликатимуть суттєві економічні витрати не тільки для держави, а й даного підприємства. Вони впливатимуть на рентабельність і конкурентноздатність підприємства, на прибутки трудового колективу. Погані умови праці негативно відбиваються на продуктивності праці, якості і собівартості продукції, зменшують валовий національний доход країни. Тому всебічна турбота про охорону праці, проведення активної політики стає ключовою проблемою для власників і керівників підприємств, державних і профспілкових органів.

Докорінна перебудова методів управління економікою вимагає відповідної наукової організації охорони праці, удосконалення управління цією діяльністю на підприємствах в сучасних умовах господарювання.

Відповідно до ЗУ “Про охорону праці” на ДП “Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат” служба охорони праці створюється уповноваженим ним органом для виконання правових, організаційно-технічних, соціально-економічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів спрямованих на упередження нещасних випадків, професійних захворювань і аварій у процесі праці.

В умовах діяльності ДП “Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат” чітко дотримуються відповідних статей “Кодексу законів про працю”. На комбінаті ознайомлені зі статтями даного кодексу і здійснюється робота, яка не суперечить цим статтям.

Директор, на сьогоднішній день, забезпечує загальне керівництво роботами щодо поліпшення умов і безпеки праці, головний інженер проводить роботу в цій галузі безпосередньо, головний механік відповідає за безпеку виробничого обладнання, головний технолог — за безпеку технологічних процесі, головний енергетик забезпечує експлуатацію електро- і енергообладнання. Головний економіст забезпечує розробку економічних питань охорони праці; головний бухгалтер фінансує плани з охорони праці, нараховує платежі у фонди охорони праці, компенсації та відшкодування витрат здоров’я потерпілим на виробництві, матеріальне заохочення працівникам щодо виконання ними заходів з охорони праці та інше. Відділ матеріально-технічного постачання організовує матеріально-технічне забезпечення планів робіт з охорони праці і постачає підрозділи засобами індивідуального і колективного захисту.