Екологічний моніторинг водних об’єктів
45

Взагалі з 1990 року Верховною Радою України було ухвалено близько 20 природоохоронних законів, створена та Державна екологічна інспекція, екологічна прикордонна служба. Сьогодні в Україні сформовано одну з найрозвиненіших в Європі систему екологічного законодавства, визначено основні напрямки державної політики в галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів і піклування про екологічну безпеку.

 

1.4 Досвід зарубіжних країн з проблем екологічної безпеки

 

Історія свідчить, що рекультивація земель як технологічний напрямок виникла в технологічно розвинутих країнах. Перші згадки про проведення подібного роду робіт відносяться до 1766 – 1784 років, тобто до початку експлуатації в Німеччині Рейнського буровугільного басейну. В інших країнах роботи по рекультивації ведуться з початку 20х років ХХ століття. Однак найбільший розмах та розвиток вони отримали після другої світової війни в таких країнах, як Англія, США, Німеччина, Чехія та інші.

Аналіз показує, що об’єм та технологія рекультивації залежить від багатьох факторів:

-            виду та природних умов родовища;

-            способів його розробки;

-            пропонованого цільового використання порушених територій.

Розглянемо особливості проведення рекультивації земель в розвинутих країнах заходу.

Англія - найдавніша гірничопромислова провінція світу. Широке застосування відкритих способів розробки родовищ корисних копалин призвело до знищення значних площ родючих земель. Під відкриті розробки відводиться щорічно більше 2,5 тис. га земель. Об’єми відвалів, що виникають після видобутку вугілля, займають 9 тис. га землі, з яких 2 тис. га рекультивовано. Роботи по рекультивації проводяться тут під керівництвом Національної вугільної ради.