Екологічний моніторинг водних об’єктів
9

РОЗДІЛ І. Теоретичні основи оцінки антропогенного забруднення середовища

 

1.1.1. Антропогенне забруднення навколишнього природного середовища

 

Важливою особливістю нинішньої епохи являється інтенсивний ріст антропогенно-техногенного впливу на природне середовище, який охоплює все нові і нові площі. Такий вплив включає різноманітні процеси і явища, одні з яких є благо приємними для розвитку промислового виробництва, сільського господарства і життя людини. В результаті нераціонального природокористування виникають не благо приємні процеси і явища, що викликають негативні зміни природного середовища різної інтенсивності, включаючи і необоротні. Це виражається у забрудненні її компонентів, виснаженні запасів прісної води і деяких видів мінерального ресурсу, зниженні родючості ґрунтів і пов’язаної з нею фітопродуктивності і ін.

Людина завжди використовувала навколишнє середовище в основному як джерело ресурсів, однак протягом дуже тривалого часу її діяльність не становила помітного впливу на біосферу. Лише наприкінці минулого сторіччя зміни біосфери під впливом господарської діяльності звернули на себе увага вчених. У першій половині нинішнього століття ці зміни зростали й у наш час лавиною обрушилися на людську цивілізацію. Прагнучи до поліпшення умов свого життя, людина постійно нарощує темпи матеріального виробництва, не замислюючись про наслідки. При такому підході більша частина взятих від природи ресурсів вертається їй у вигляді відходів, часто отрутних або непридатних для утилізації. Це створює загрозу й існуванню біосфери, і самої людини.

Розглянемо деякі риси сучасного стану біосфери й процеси, що відбуваються в ній.

Глобальні процеси утворення й руху живої речовини в біосфері пов'язані й супроводжуються кругообігом величезних мас речовини й енергії. На відміну від чисто геологічних процесів біогеохімічні цикли за участю живої речовини мають значно більш високу інтенсивність, швидкість і кількість залученого в оберті речовини.