Екологічний моніторинг водних об’єктів
51

Ряд вчених пропонують проводити біологічну рекультивацію в два етапи. На першому етапі висівають такі невимогливі до ґрунтових умов рослини, котрі збагачують породи органічною речовиною та покращують її структуру. На другому етапі рекультивуємі ділянки засівають злаковими травами.

Отже, досвід зарубіжних країн з проведення рекультивації порушених земель при видобутку корисних копалин є дуже цінним для нашого суспільства. Це дозволяє нам проводити ефективно заходи щодо управління екологічною безпекою.

 

1.5 Характеристика природо-кліматичних умов району розташування підприємства і екологічного фону в регіоні

 

Іршанський державний гірничо-збагачувальний комбінат (скорочено - ДП “ІДГЗК”) знаходиться у Володарсько-Волинському районі. Район займає центральну частину Житомирської області. Із півночі на південь територія району простяглася на 34км, а із заходу на схід – на 45км.

Географічний центр знаходиться у місцевості між селами Невирівка, Знам’янка, Небіж, Краснорічка. На території району розташований і географічний центр Житомирської області.

У геологічній будові району представлені породи багатьох епох геологічної історії Землі, починаючи від докембрійських (вік понад 3,5 млрд. років),—до четвертинних, або антропогенних (цей період триває й тепер).

Сучасні форми рельєфу склались у післяльодовиковий період, протягом останніх 15-20 тисяч років. Характерною особливістю рельєфу є неглибокі залягання кристалічних порід, вихід їх у багатьох місцях на денну поверхню. Район лежить в межах південної частини Поліської низовини і являє собою слабохвилясту рівнину.